2009. augusztus 28., péntek

Macskabetegségek

..Macskabetegségek

Panleukopenia és Feline Viral Rhinotracheitis
Fertőző gyomor-, és bélgyulladás, valamint a macskafélék orr-, légcsőhurut vírusa. Közvetlen és közvetett módon is terjednek. Kialakulásuk gyors, legtöbbször halálos. Első oltás 8 hetes korban.

Leucosis (Felv)

Macskafélék leukózisa. A nyirokrendszer rákját okozza. Közvetlen érintkezéssel terjed. Súlyos, mindig halálos betegség. Negatív vérteszt után, első oltás 10 hetes korban.

FIP

Macskafélék fertőző hashártyagyulladása. Elsősorban hasüregi fertőzést okoz, de megtámadhatja a májat, a vesét, az idegrendszert és az agyat is. Főleg három évesnél fiatalabb állatokra veszélyes. Mindig halálos kimenetelű. Negatív vérteszt után, első oltás 16 hetes korban - bár erről a védőoltásról, pontosabban a hatásosságáról, az állatorvosok között is megoszlanak a vélemények.

Veszettség

Ez a legveszélyesebb, állattól kapható betegség. Nagyon fertőző, a beteg állat nyálával terjed. Mindig halállal végződik. Elsősorban kijáró macskáknál fontos, de külföldre történő utazáskor elengedhetetlen. Első oltás 12 hetes korban.

Férgesség

A macska többnyire fertőzött rágcsáló - ill. nyers hal, hús - elfogyasztásával kaphat férgességet. Az anyaállat a tejével is megfertőzheti a kölyköket. Kölyökmacskáknál először 6 és 12 hetes kor között két alkalommal kell féreghajtást végezni. Kijáró macskáknál félévente, egyéb esetekben évente tanácsos megismételni.

FIV

Macskafélék szerzett immunhiányos betegsége. Hasonló az ember AIDS-vírusához, de csak macskákat fertőz. Nyállal terjed, védőoltás ellene nincs. A tenyésztésbe vett állatoknál elengedhetetlen a negatív teszt, mely vérvétellel állapítható meg.

HCM

Szívizom elfajulás. Bármely korban felléphet. Oka lehet veleszületett szívbetegség, de okozhatja vírusfertőzés, autóallergia, mérgek és a taurin hiánya is. Ultrahangos vizsgálattal kimutatható, melyet érdemes 1 éves korban, és utána 2 évente elvégeztetni.

PKD

Policisztás veserák. Dominánsan öröklődik. Védőoltás ellene nincs. Ultrahangos szűréssel lehet megállapítani, hogy a macska negatív-e.

Bőrgombásodás

Emberre is átterjedő fertőzés. Simogatással terjed. Tünetmentes, egészségesnek látszó macskák is terjeszthetik. A kisgyermekek fertőződhetnek meg a legkönnyebben. Védőoltás már létezik ellene, mely a már megbetegedett állatok gyógykezelésére is alkalmas. Első oltás 18 hetes korban.

Toxoplazmózis

Emberre is átterjedő fertőzés. Terhes nőkre veszélyes, mivel magzati károsodást okozhat. A macska kórokozóval szennyezett nyers hús, vagy rágcsáló elfogyasztásával fertőződhet. Emberre az állat székletéből, vagy nyers hús fogyasztásával kerülhet át a kórokozó. (Ezért is fontos, hogy az állat nyers élelmiszert ne nagyon fogyasszon.) Védőoltás ellene nincs.

Aujeszky-féle betegség (álveszettség)

A betegség és a veszettség tünetei nagyon hasonlóak. A macska viselkedése megváltozik, nyelési nehézségek, a fej izmainak bénulása, és dührohamok jelentkeznek. Gyógyíthatatlan, halálos, fertőző betegség. A macska nyers sertéshús elfogyasztásával fertőződik. Védőoltás ellene nincs.

Nincsenek megjegyzések: